Logo CO-vrij ketel

Let op! Nieuwe wetgeving rond installatie en onderhoud Cv-installaties CO-vrij

7 maart 2023

Per 1 april 2023 moeten installatiebedrijven CO-vrij gecertificeerd zijn om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Koolmonoxidevergiftiging komt nog te vaak voor in Nederland. In ruim 1 op de 10 van de gevallen overlijdt het slachtoffer. En 38% van de slachtoffers houdt blijvende klachten. Genoeg reden voor de overheid om dit probleem aan te pakken. 

 

Wat is koolmonoxidevergiftiging? 

Koolmonoxidevergiftiging is een gevolg van een verhoogde aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed. De vergiftiging kan mild tot ernstig zijn en zelfs dodelijk aflopen. Daarnaast kan het acuut zijn of opgebouwd over een langere periode.
 

Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?

De symptomen van een vergiftiging zijn verschillend. Hoofdpijn, duizelig, misselijk, flauwvallen, benauwd en een onregelmatige hartslag zijn voorbeelden van de symptomen. Bij een opbouw over een langere periode nemen de klachten toe bij blootstelling. 
 

Wat kun je doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. In het kort:
Ventileren
Een verbrandingstoestel heeft zuurstof nodig voor een goede verbranding. Daarom moet de ruimte waarin het toestel hangt, goed en constant geventileerd worden. 
Controleren
Laat het verbrandingstoestel regelmatig controleren door een gecertificeerd bedrijf. Vanaf 1 april is er 1 certificaat voor alle bedrijven die verbrandingstoestellen installeren en onderhouden, namelijk CO-vrij.
Alarmeren
Maak gebruik van een CO-melder of koolmonoxidemelder. 
 

Waarom zou je een CO-melder of koolmonoxidemelder plaatsen?

Het voor de hand liggende antwoord is; om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. De melder gaat af op het moment dat de aanwezigheid van koolmonoxide hoger is dan normaal. Een chemische reactie in de melder zorgt ervoor dat het alarm afgaat. Omdat koolmonoxidevergiftgingen lange termijnschade aan de gezondheid kunnen veroorzaken maar ook dodelijk af kunnen lopen, is het verstandig om een koolmonoxidemelder te plaatsen.
 

Is een koolmonoxidemelder verplicht?

Nee een koolmonoxidemelder is niet verplicht, maar wel aan te raden.
 

Waar kun je het beste een koolmonoxidemelder plaatsen?

In de ruimte(s) waar een verbrandingstoestel aanwezig is hang je de melder aan het plafond tussen de 1 en 3 meter afstand van het verbrandingstoestel. Is de ruimte een slaapkamer? Plaats de melder dan op ademhoogte. Is de ruimte een badkamer? Plaats de melder dan in de ruimte waar de badkamer op uitkomt. Op de overloop dus aan het plafond en in de slaapkamer (ensuite) op ademhoogte. Zorg altijd dat de melder niet naast een lucht in- of uitlaat, lamp of achter een gordijn of kast hangt. 
Een koolmonoxidemelder voor de camper, caravan of pleziervaartuig
Ook in een caravan of op een pleziervaartuig bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. Het risico is het grootst als je slaapt. Hier is het advies dus ook de melder te hangen op ademhoogte. 
 

Wat is een goede koolmonoxidemelder?

Een goedgekeurde koolmonoxidemelder herken je aan de norm NEN-EN 50291. Dit staat op de verpakking of bij de specificaties als je de melder online bestelt. Heb je al een koolmonoxidemelder en twijfel je of het een goedgekeurde is? Vraag dan advies aan een specialist. De levensduur van koolmonoxidemelders is tussen de 5 en 10 jaar. De meeste melders zullen een signaal geven als de melder bijna aan het eind van zijn levensduur is. Vervang dan de melder!
 

Wat doe je als de koolmonoxidemelder afgaat?

Omdat koolmonoxide geur, kleur en smaakloos is kun je zelf niet controleren of er echt een probleem is met koolmonoxide. Vertrouw daarom op de melder en kom direct in actie:
  1. Waarschuw je huisgenoten
  2. Zorg dat iedereen (inclusief huisdieren) zo snel mogelijk naar buiten gaat
  3. Bel 1-1-2

CO-vrij gecertificeerd, hoe zit dat?

Per 1 april 2023 mogen alleen nog bedrijven met een CO-vrij certificaat werken aan gasverbrandingsinstallaties. Je bent dus verplicht om installatie, onderhoud en reparatie aan jouw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Zelf aan de slag? Dat is strafbaar. 
 

Update 17 april 2023 - Overgangsregeling

De vraag naar certificering is groot en de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt. Veel bedrijven staan nog in de wachtrij. Als die bedrijven hun monteurs hebben bijgeschoold, zich hebben aangemeld voor certificering, de juiste meetapparatuur gebruiken én werken volgens een kwaliteitshandboek, mogen ze in elk geval tot 1 juli 2023 hun werkzaamheden blijven uitvoeren. (Bron: Techniek Nederland)
 

Waarom is CO-vrij ingevoerd?

Elk koolmonoxide ongeval is er 1 teveel. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de ongevallen gebeurde bij een door een erkend installateur aangelegde of onderhouden toestel. Dit was aanleiding voor de overheid om de eisen rondom installatie, onderhoud en reparatie aan gasverbrandingsinstallaties opnieuw vast te stellen. 
 

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe eisen aan installateurs voor mij?

Je bent verplicht een CO-vrij gecertificeerd bedrijf inschakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan bijvoorbeeld jouw CV-ketel. Het is ook aan jou om te controleren of het bedrijf CO_vrij gecertificeerd is. En je mag niet meer zelf aan een gasverbrandingsinstallatie sleutelen.
 

Hoe herken je een gecertificeerd bedrijf?

Je herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO-vrij logo (zie afbeelding boven aan deze pagina). Je kunt ook zoeken in het online register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborg Bouw. 
Naar boven