16 september 2020
Een cheque voor SOS Dolfijn namens Nh1816 Verzekeringen. Uitgereikt op het strand. Marion, werkzaam bij de Noord-Hollandse verzekeraar, deed voor de stichting SOS Dolfijn met succes een beroep op de coöperatie Nh1816. De donatie van 2.000 euro draagt bij aan het doen van onderzoek naar aangespoelde zeezoogdieren.
Liefde voor de zee
Marion besteedt veel van haar vrije tijd aan zee. “Naast mijn strandritten op de fiets langs de vloedlijn, loop ik ook vaak mee als gids met kleine groepen op het wad bij Den Oever. Ik laat iedereen graag zien hoe mooi het leven in de zee is.” Met regelmaat treft Marion dieren in nood. “Meestal zijn de dieren al overleden. Maar voor sommigen is het niet te laat. Ik meld dit dan bij SOS Dolfijn en zo is het contact met Annemarie ontstaan.”
Annemarie van den Berg is een van de medewerkers van SOS Dolfijn en het meest betrokken bij reddingsacties rondom walvisachtigen. ”Mijn zus deed vrijwilligerswerk, destijds in de bruinvissenopvang van het Dolfinarium. Zij vroeg mij een nacht te komen waken in de opvang, omdat te weinig vrijwilligers beschikbaar waren en het in het jaar 2006 ongekend druk was met een hoog aantal zieke bruinvissen. Niets voor mij, dacht ik nog, maar ik was niet van plan om mijn zus te laten stikken.” Terugdenkend aan dat moment gaat Annemarie verder: “Ik waakte de hele nacht over een zeer verzwakte bruinvis en begeleidde haar met rondjes door het water. Dit was nodig om haar spieren in beweging te houden. Dat was het moment dat de liefde en passie ontstond voor deze dieren.” Annemarie gooide rigoureus haar bestaan om en zette dit volledig in het teken van het redden van zeedierenlevens.
Eerste Hulp bij Zeezoogdieren
Uitgebreid en enthousiast doet Annemarie haar verhaal in strandpaviljoen De Toko. Aan haar lippen hangen Marion en Mark de Niet namens Nh1816 en Vincent Vos, eigenaar van het paviljoen. Vincent draagt het shirt van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren), een initiatief van Zeehondencentrum Pieterburen. “Hier op het strand worden regelmatig zeehonden uitgezet als ze in de opvang voldoende aangesterkt zijn. Wij vinden het fantastisch om hierbij betrokken te zijn. Het aantal kijkers bij zo’n vrijlating overtreft dan het deelnemersveld aan de nieuwjaarduik.”
Over SOS Dolfijn
De stichting SOS Dolfijn werd in 2004 opgericht en was gelieerd aan het Dolfinarium in Harderwijk. Voor de opvang van zeehonden waren al diverse groepen actief. Aangespoelde walvisachtigen die enige kans op overleven hadden, werden sinds de jaren 60 opgevangen in het Dolfinarium. Het aantal dieren dat op onze kusten aanspoelt neemt elk jaar toe. SOS Dolfijn gaat inmiddels zelfstandig te werk en is vertrokken uit Harderwijk. Een nieuwe opvang is op een haar na zeker, maar dat betekent dat voor de nieuwe huisvesting dringend geld nodig is, en ook voor de inventaris en hulpmiddelen.
Donatie voor speciale vrieskist
Het bedrag van 2.000 euro is inmiddels besteed aan een speciale vrieskist en centrifuge. Nu SOS Dolfijn geen gebruik meer maakt van de faciliteiten van het Dolfinarium, moet de stichting zelf medische apparatuur aan schaffen. “Scopie-apparatuur voor de zeedieren kost al snel € 50.000,-“, legt Annemarie uit. “De vriezer die we met de donatie van Nh1816 konden aanschaffen, stelt ons in staat om monsters en samples van aangespoelde zeezoogdieren te bewaren voor onderzoek. Uit de monsters kunnen zeebiologen verschillende zaken afleiden. Was het dier ziek? Of besmet met parasieten? Ook kan het DNA van bruinvissen onderzocht worden en geeft onderzoek inzichten die populaties in het wild kunnen helpen”
SOS Dolfijn zoekt hierin de samenwerking met nautische bedrijven of instellingen. “In de haven van Den Helder zwom in 2017 een bultrug. Dat hoeft niet erg te zijn, de haven zat gewoon vol met vis, dus waarom zou hij zijn eten elders zoeken. Voor de Marine was het wel lastig. In overleg met SOS Dolfijn hebben ze een aantal dagen geen sonar gebruikt in de haven en geen oefeningen gedaan met snelle vaartuigen. Na vijf dagen zwom de bultrug de haven weer uit.” Op een foto laat Annemarie trots twee foto’s zien van de staart. “Kijk, dit is in Den Helder. En deze foto is van drie weken later voor de Schotse kust, waar hij zich met twee andere bultruggen heeft verenigd.”
Voor elkaar zorgen
Met de donatie aan SOS Dolfijn draagt Nh1816 Verzekeringen bij aan een maatschappelijk relevant project. Mark de Niet legt uit: “Als coöperatieve verzekeraar willen we kwetsbaren in onze samenleving een steuntje in de rug bieden. Dat doen wij met onze adviseurs en verzekerden, maar ook met de 160 medewerkers die de verzekeraar telt. Dat is waar Nh1816 voor staat: we verzekeren met oog voor de wereld om ons heen en zetten samen de schouders onder sterke maatschappelijke initiatieven. Zo zorgen we voor elkaar.”